Warmtescan

Sinds kort hebben we een nieuwe vrijwilliger die warmtescan kan maken voor Duurzaam Lopikerwaard, daar zijn we heel blij mee.

Het maken van deze warmtescans is een uitdagend klusje, allereerst moet geschikt het weer zijn:

 • Voor goede metingen moet er minstens 15 ℃ verschil zijn tussen binnen en buiten.
 • Bij harde regen kunnen we buiten niet meten, want dat beschadigt onze apparatuur.
 • En als de zon schijnt krijg je verkeerde metingen op de gevels waar de zon op staat.

Dit betekent dat warmtescans alleen kunnen plaatsvinden tussen november en +/- maart. Daarnaast zijn onze vrijwilligers niet altijd beschikbaar, net zoals de aanvragers van deze scans: dus de uitdaging is duidelijk.

Waarom melden we dit in deze nieuwsbrief? Meten is weten en daarom is een scan een heel goede manier om achter energie lekkage te komen. Na de aanvraag kan het wel enige tijd kan duren voor wij een afspraak met jou kunnen maken om de scan uit te voeren.

Daarom vermelden we hier een aantal vuistregels voor degenen die op zoek zijn naar verbetering, maar wellicht dit jaar niet aan de beurt komen voor een scan.

 1. Isoleren helpt altijd, maar de opbrengst van de isolerende maatregelen is verschillend (in deze volgorde):
  1. Dak
  2. Muur
  3. Vloer
 2. Het vervangen van ramen door beter glas is een altijd goede investering. Natuurlijk weet iedereen dat enkel glas veel warmteverlies geeft, maar niet iedereen weet dat de echte opbrengst van dubbel glas na 20 jaar sterk vermindert. Het gas tussen de 2 glazen platen is uitgewerkt. Dus ook het vervangen of verbeteren van verouderd dubbel glas is een goede investering.
 3. Het zorgen voor een hogere opbrengst van jouw cv-installatie is altijd lonend. Denk hierbij aan folie achter de radiator en het waterzijdig inregelen.
 4. Warmte lekkages zijn altijd aanwezig bij 2 aansluitende ruimten met groot warmteverschil, denk hierbij bv aan overgang naar bijkeuken of naar hal. Deze overgangen kun je dichten. Concentreer dan vooral op de ruimte waar jij het meest bent, deze wil je immers aangenaam houden.

Als je wilt weten of jij energie kunt besparen, doe dan een test via deze link.

Let op: laat je door dit nieuwsbericht niet weerhouden van het aanvragen van warmtescans, want alleen met dit apparaat vind je specifieke plekken waar warmteverlies is. Een paar voorbeelden uit het verleden: een afzuigkap die niet aangesloten was op het gat in de muur, waardoor de buitenlucht direct naar binnen stroomde. Een steen die in een buitenmuur ontbrak, een kruipruimte die warmer bleek dan de woonkamer, etc. Vraag een scan aan per mail.  

Wie weet ben jij zelf wel geïnteresseerd in deze interessante klus als vrijwilliger…… meld je hier dan aan.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *