Heb je een schuurtje? Of heb je een plat dak op je huis of op een uitbouw? Check dan eens of het dak geschikt is voor sedumplantjes. Want als dat zo is, dan kun je nu meedoen met een actie waarmee je je omgeving groener, duurzamer en klimaatbestendiger maakt!  Duurzaam Lopikerwaard doet haar best om Lopik te vergroenen. Dat kunnen wij niet alleen. Daarom hebben we ons sedumdakenproject bedacht. Dus heb je een geschikt dak? Dan kun je in aanmerking komen om mee te doen met ons, en dat met een leuke subsidie! Samen met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) willen we het waterbewustzijn en het duurzaam waterbeheer vergroten.

Er is een mooie manier om regenwater (tijdelijk) op te vangen: een sedumdak. Sedum is een verzamelnaam voor winterharde grondbedekkende en vochtvretende vetplantjes die uitbundig kunnen bloeien en bij een bui water opzuigen.

Zo’n sedumdak:

  • kan veel water opnemen waardoor extreme regenbuien geen overbelast riool meer opleveren,
  • is een oase voor insecten – allerlei soorten bijen en vlinders komen op de bloemen af,
  • zorgt voor verkoeling van de ruimte onder het dak en van de omgeving en gaat daardoor hittestress tegen,
  • zorgt voor een schonere lucht,
  • verlengt de levensduur van je dak en 
  • is prachtig om naar te kijken!

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) vindt het zo belangrijk dat we ons aan het veranderende klimaat aanpassen dat men tijdelijk subsidie geeft voor onze actie. Door deze subsidie kunnen wij de inwoners van alle Lopikse kernen sedum aanbieden met 25% korting. 

Wilt u ook sedum op uw platte dak? Koop nu sedumcassettes of -matten met 25% korting!

Voor wie?
De inwoners van alle kernen van de gemeente Lopik.

Waar?
Bij UwGroendak. U kunt dit bedrijf benaderen via de mail of telefonisch: 06 1534 9453. Zij kunnen u adviseren over welke sedummatten geschikt zijn voor uw platte dak.

Wat voor sedummatten zijn er te koop?
Er zijn diverse mogelijkheden voor sedum op het dak: er zijn kant-en-klare cassettes, die zó op een leeg dak geplaatst kunnen worden, hier zitten de onderlaag, de drainagelaag en sedummatten al in. Maar er zijn ook pakketten met losse matten in verschillende ‘zwaartes’: matten die meer of minder regenwater kunnen vast houden.

Niet elk dak is geschikt om er sedum op te leggen: de matten zelf wegen het nodige en als het regent, houdt sedum veel regenwater vast en wordt dus nóg zwaarder. De leverancier kan hierin adviseren. Zie voor verdere informatie hierover de website van de leverancier. 

Hoe werkt het?
Per deelnemend adres is er een subsidie beschikbaar van 25% van de prijs van de sedummatten of -cassettes, met een maximum van 20m2. Kosten voor vervoer en het eventueel laten aanleggen vallen NIET onder de subsidie. De subsidie is uitsluitend voor inwoners van één van de negen kernen van de gemeente Lopik. De korting op de matten krijgt u direct bij de leverancier. En let op: OP=OP!

Prijzen
De sedumcassettes kosten € 48,– per m². Als men de matten wil laten leggen door de leverancier komt daar nog € 10,– per m² bij, hierbij is grind voor de randen en een eventueel rooster voor de afvoer bij inbegrepen. Alleen de matten worden gesubsidieerd, de bijkomende kosten voor bezorging, aanleg, grindranden of wat dan ook, vallen niet onder de subsidie. Het maximum per adres dat gesubsidieerd wordt is 20m².

Is je dak geschikt voor om groen te worden?

Heb je een plat dak dat niet in de schaduw ligt? Dat is het beste geschikt voor een groen dak. Op een hellend dak kun je ook planten laten groeien, maar zo’n dak zal sneller uitdrogen doordat de regen wegloopt.

Is de helling groter dan 35°, dan is zelfs speciale verankering nodig. Om lekkages te voorkomen is het belangrijk dat de waterdichte laag van goede kwaliteit is.

Kan uw dak het gewicht aan?

Je kunt de begroeiing laag en lichtgewicht houden of kiezen voor een uitbundige daktuin. In het laatste geval dien je rekening te houden met een gewicht van honderden kilo’s per vierkante meter. Zo weegt een dak met gras en bloemen gemiddeld 150 kg/m2, maar een intensieve begroeiing kan je dak belasten met 500 kg/m2. Het is dan belangrijk om te weten of de dakconstructie dit aankan: vraag de leverancier om dit te beoordelen, ook als je het groene dak zelf wilt aanleggen.