In 2050 moeten alle gebouwen in heel Nederland aardgasvrij zijn. Om dat te halen moeten er de komende dertig jaar 700 woningen per werkdag van het gas af. Dat is een van de grootste Nederlandse opgaven in 150 jaar! Steeds meer dorpen, buurten en gemeenten hebben de ambitie aardgasvrij te worden. Maar hoe organiseer je dit, wat betekent het voor de lokale energievraag en infrastructuur, welke alternatieven zijn er en hoe krijg je de bewoner mee? Bron:  www.hier.nu  We gaan in Nederland   stoppen met het gebruik van aardgas,  maar waarom eigenlijk? 

1. Aardgas is een fossiele brandstof

Aardgas is een fossiele brandstof. Dat betekent dat er CO₂ vrijkomt als je het verbrandt. Sinds de industriële revolutie veroorzaken wij mensen zó veel CO2-uitstoot, dat de temperatuur op aarde op dit moment razendsnel stijgt en we het klimaat met onze eigen ogen zien veranderen. Die veranderingen hebben  enorme gevolgen.   De  wereldleiders hebben afgesproken    dat de temperatuurstijging op aarde onder de twee graden Celsius moet blijven, liever nog anderhalve graad. Om dat te bereiken moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen drastisch omlaag. Ook Nederland moet zich aan die afspraken houden. Dat betekent onder andere dat we gaan stoppen met het gebruik van aardgas in woningen en gebouwen.

2. We verbranden in bijna ieder huis fossiele brandstoffen

Klinkt smerig toch? Maar we doen het echt, in de cv-ketel. Nederland is het enige land ter wereld waar op zo’n grote school aardgas wordt gebruikt om huizen te verwarmen.  Vergeleken met andere Europese landen, hebben we nog heel veel in te halen op het gebied van duurzaamheid. Maar liefst 95 procent van de 7,7 miljoen huishoudens in Nederland, gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. Al die woningen bij elkaar zorgen voor een flinke CO₂-uitstoot. Maar liefst 11% van de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen.

3. Er zijn duurzame alternatieven voor verwarmen en koken

Woningen zijn een logische plek om aardgas uit te faseren. Er zijn namelijk   duurzame alternatieven voor verwarmen en koken. In de industrie zijn veel hogere temperaturen nodig dan in woningen, daarom is aardgas daar veel moeilijker te vervangen. Naast bovenstaande drie redenen, zullen we de inwoners van Groningen er ook een groot plezier mee doen als er daar minder gas uit de grond hoeft te worden gehaald. 

Wie bepaalt wanneer je van het aardgas afgaat?

Gemeenten hebben van de regering de taak gekregen om te bepalen welke wijk wanneer van het gas afgaat. Jouw gemeente kiest dus het moment. Dat doen ze natuurlijk niet op de gok. Veel gemeenten, met name de grotere, hebben al onderzoek gedaan naar wat een logische volgorde zou kunnen zijn om wijken aan te pakken. Iedereen komt aan de beurt. Wat ook van invloed  is, zijn  geplande renovatiewerkzaamheden bij huurwoningen in de wijk. Die wil je liever niet uitstellen, omdat dat niet fijn is voor huurders. Maar als je in één keer een flink aantal huurwoningen gaat verduurzamen, is het goedkoper om gelijk ook voor de koopwoningen in de wijk diezelfde maatregelen in te kopen. Goed om te weten: het gaat hier vaak om lange trajecten van vijf tot tien jaar. In de wijken waar nu al gesprekken worden gevoerd met de bewoners, is de deadline vaak pas 2030. Er zijn ook buurten waar de bewoners zelf hebben gekozen om nu alvast, samen met hun buren, te starten, en dan kun je natuurlijk  wel sneller aan de slag.

Wie bepaalt wat het alternatief is voor jouw wijk?

Allereerst moeten we kijken naar wat er kan. Er is een scala aan  nieuwe technieken, maar ze kunnen niet altijd overal toegepast worden. De gemeente doet onderzoek naar wat er technisch kan in jouw wijk. Daarna moet gekozen worden wat de beste optie is.  Wat de beste manier is om die keuze te maken, zijn veel gemeenten nu aan het onderzoeken. Heel vaak zijn er  aanpassingen  nodig in de woning. De enige die daar wat over te zeggen heeft, is de woningeigenaar. Bij het maken van een keuze voor een wijk, moet daarom eigenlijk de mening van iedere woningeigenaar meetellen.   Dat klink makkelijk, maar dat is het niet persé. Want sommige goedkopere, gezamenlijke oplossingen, zoals een  warmtenet, zijn pas haalbaar als (bijna) de hele wijk meedoet. Als veel van je buren dan toch liever aan de slag willen met een   warmtepomp, kan stoppen met aardgas voor de hele wijk duurder uitvallen.

Wie bepaalt wat je doet in jouw huis?

Als je een koopwoning hebt, bepaal jij wie jouw huis binnenkomt en wat er voor werkzaamheden worden uitgevoerd.  Er is één uitzondering: tot en met de meters in de meterkast, bepaalt de netbeheerder. Dat wil niet zeggen dat je het helemaal zelf moet uitzoeken, maar wel dat je zelf kunt kiezen. Alleen niets doen, is geen optie, want dan heb je op een gegeven moment een koud huis.  Als je huurt, is de verhuurder verantwoordelijk voor het aanpassen van de woning. Maar deze  kleine maatregelen kan iedereen nemen om te minderen met aardgas.

Wie bepaalt hoe en wanneer mijn huis aardgasvrij wordt?

Gemeenten hebben van de regering de taak gekregen om te bepalen welke wijk wanneer van het gas afgaat. Jouw gemeente kiest dus het moment. Dat doen ze natuurlijk niet op de gok. Veel gemeenten, met name de grotere, hebben al onderzoek gedaan naar wat een logische volgorde zou kunnen zijn om wijken aan te pakken. Iedereen komt aan de beurt. Maar we moeten natuurlijk wel uitkijken dat we in een bepaalde wijk bijvoorbeeld niet het gasnet vernieuwen, als het drie jaar later alsnog wordt vervangen voor wat anders. Dan heb je dubbele kosten. En als de riolering vervangen wordt, moet het gasnet eveneens vaak ook vervangen worden. Dat zijn dingen die meespelen in de volgorde. Wat ook van invloed is, zijn geplande renovatiewerkzaamheden bij huurwoningen in de wijk. Die wil je liever niet uitstellen, omdat dat niet fijn is voor huurders. Maar als je in één keer een flink aantal huurwoningen gaat verduurzamen, is het goedkoper om gelijk ook voor de koopwoningen in de wijk diezelfde maatregelen in te kopen. In 2050 moet de energievoorziening in Nederland volledig duurzaam zijn. Dat betekent dat we allemaal van het aardgas af moeten. Veel Nederlanders vinden dat   best een goed idee, maar maken zich wel zorgen over wat dat voor hen betekent. En terecht, want het wordt een enorme operatie. We proberen de meest gestelde vragen te beantwoorden. Vandaag: wie gaat dat allemaal betalen? Laten we maar direct met de deur in huis vallen; de overstap naar aardgasvrij is niet gratis. Verre van. Op dit moment is wonen zonder aardgas zelfs nog duurder dan wonen met aardgas. Maar, door de energiebesparing die we ermee gaan realiseren, gaan we het uiteindelijk wel terugverdienen.

Wat kost wonen zonder aardgas?

Voordat je de gaskraan dicht kan draaien en over kan stappen op een duurzaam alternatief voor verwarmen en koken, moeten er meestal nog aanpassingen in huis worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan vergaande isolatie en HR+++ glas. De kosten daarvoor kunnen hoog oplopen, nieuwe apparatuur en besparingsmaatregelen kosten al snel tienduizenden euro’s. Daar staat tegenover dat de kosten van het energieverbruik bij de meeste alternatieven lager is. Door de energiebesparing die het oplevert, is het dan ook mogelijk om deze investering over een langere termijn terug te verdienen. Tenzij je overstapt op biogas, dan is het net andersom. Er zijn dan weinig tot geen kosten voor aanpassingen in huis, maar biogas kost per kubieke meter meer dan aardgas omdat het beperkt beschikbaar is. Ook dan is isoleren dus verstandig.