GROENE WERKDAGEN

In de komende jaren wordt de fruitboomgaard, gelegen tussen de Lekdijk West en de M.A. Reinaldaweg, omgevormd tot voedselbos. Wij zijn sinds januari echt aan de slag met de aanleg van dit voedselbos. En inmiddels zijn er alweer vijf Groene Werkdagen geweest, waarbij samen met de vrijwilligers van de Werkgroep Voedselbos Lopikerwaard vol enthousiasme hard wordt gewerkt aan deze transitie. Zo is er een start gemaakt met het aanplanten van de eerste bomen en zijn veel omgevallen bomen inmiddels opgeruimd. De wilde bramen zijn van het terrein verwijderd, de bomen worden ontdaan van al hun plastic en er zijn vele kruiwagens houtsnippers getransporteerd. Tussen de bezigheden door is er uiteraard de gelegenheid om lekker koffie/thee te drinken met elkaar, het is gewoon ontzettend gezellig. Op de achtergrond wordt nog hard gewerkt aan het ontwerp voor het voedselbos en alvast nagedacht over natuureducatie voor bv. scholen.

Wil je meehelpen of op de hoogte blijven?
Meld je dan aan via onze  mail.  Kijk vooral ook eens op onze  Facebookpagina  voor het laatste nieuws, sfeerimpressies van de Groene Werkdagen, en weetjes over voedselbossen.

Heb jij tijd en zin om te komen helpen bij de Groene Werkdagen in de komende weken? Je bent van harte welkom op 1 van de volgende Groene Werkdagen, steeds tussen 13.00 en 16.00 uur:

  • in mei: woensdag 3, vrijdag 5, dinsdag 9, vrijdag 12, maandag 15, dinsdag 23, vrijdag 26 en woensdag 31

In verband met de koffie en thee is het handig als we weten of/wanneer je erbij bent (mag via mail of whatsapp).  We gaan samen weer ontdekken of deze planning goed werkt. Half maart maken we de nieuwe planning voor april en mei.  Er blijft ruimte voor last minute wijzigingen in verband met het weer. Dat geven we dan via Whatsapp door.

In de komende tijd willen we gaan ontdekken op welke weekdagen er animo is voor het klussen in het groen. Daarna zal er een vast schema komen. Geef vooral aan waar jullie voorkeur ligt.   Komende werkdagen willen we graag een start gaan maken met het ruimen van een deel van de bomen. We gaan plaats maken voor wilgen en elzen, die ervoor gaan zorgen dat de bodem verbetert en dat de latere nieuwe aanplant wordt beschut. Yvo zal ons aanstaande zaterdag instructie geven hoe we de selectie maken van bomen die eruit mogen. We gaan die bomen markeren en de omgevallen bomen alvast opruimen. Daarna moeten de gemarkeerde bomen worden uitgegraven. Dat kan bij jongere bomen met de hand en bij oudere bomen gaan we dit (later) machinaal doen.

De gemeente heeft een berg houtsnippers gestort, die ervoor gaan zorgen dat de grond wordt gemulcht. Die houtsnippers kunnen met kruiwagens worden verdeeld over aangewezen delen van de boomgaard.  Verder staat er voor komende maanden op de lijst dat we de heggen en wijkbomen aanplanten, de jonge bomen snoeien en de kweektuin gaan aanleggen. Genoeg te doen, dus!  Kom jij heerlijk werken in de buitenlucht en kennismaken met andere groene enthousiastelingen? Wil je laten weten of/wanneer je erbij bent? Dan zorgen wij voor voldoende gereedschappen en natuurlijk voor koffie/thee.

Enkele aandachtspunten:

  • Eventueel kun je jouw eigen gereedschap/schep/snoeischaar meebrengen (zorg wel dat het gemerkt is)
  • Neem s.v.p. jouw eigen mok mee voor koffie/thee (wij kopen liever geen wegwerpbekers)
  • Zorg voor kleding die aangepast is op het weer met waterdichte laarzen/schoenen en werkhandschoenen
  • Er zijn nog geen sanitaire voorzieningen op de locatie (wordt aan gewerkt). Bij hoge nood: Karin woont op 2 minuten fietsen, dan krijg je de huissleutel mee.

We hopen van harte jou te zien op een van onze Groene Werkdagen!

Voedselbos Lopik is in het  najaar van 2022 van start gegaan

De fruitboomgaard, gelegen tussen de Lekdijk West en de M.A.Reinaldaweg. wordt vanaf het najaar ’22 omgevormd tot voedselbos. De boomgaard is gekocht door ICSadviseurs en zal worden beheerd in samenwerking met de werkgroep Voedselbos Lopik. Momenteel wordt het ontwerp gemaakt voor het voedselbos. De eerste stap daarna zal het plaatsen van een bomenrij om het perceel zijn. 

In de komende jaren wordt het voedselbos langzaam opgebouwd in vier tot zeven lagen. Die verschillende lagen gaan met elkaar samenwerken, waardoor een prachtig uitgebalanceerd ecosysteem ontstaat. Behalve voedsel levert het bos ook veel op voor de natuur: insecten, vogels en kleine dieren vinden er hun plekje. Hiermee geven we drie hectare terug aan de natuur, terwijl er ook voedsel wordt geproduceerd voor de gemeente. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en de natuur mag haar gang gaan. Een voedselbos is zelfvoorzienend en klimaatbestendig.

Doelen

We hebben samen met ICS de volgende vier doelen bepaald voor het voedselbos:

  1. het verbeteren van de biodiversiteit, de natuur helpen te herstellen
  2. het geven van natuureducatie, voor bewoners, scholen en bedrijven
  3. het verbinden van de inwoners van Lopik in een mooi natuurproject, community building
  4. het verkorten van de voedselketen, waardoor ons voedsel dichterbij verkregen kan worden.

Werkgroep van Stichting Duurzaam Lopikerwaard

Duurzaam Lopikerwaard is in oktober 2021 gestart met het project Voedselbos. Na een zoektocht van een klein jaar is er nu de samenwerking met ICSadviseurs. We zijn blij dat het beheer van het voedselbos in samenwerking met Duurzaam Lopikerwaard zal worden gedaan. Dat betekent dat wij als stichting hier ook ruimte krijgen voor natuureducatie.

Kennis delen

De overheid zet momenteel ook sterk in op ‘agroforestry’, waarbij boeren gestimuleerd worden ‘natuurinclusief’ te gaan verbouwen. In het voedselbos Lopik kunnen we daarmee ‘oefenen’. De initiatiefnemers willen ook graag kennis verspreiden over deze nieuwe manier van boeren. Daarom is iedere agrariër uit de omgeving welkom om mee te luisteren en te leren van de opgedane kennis en ervaring. De initiatiefnemers komen graag in contact met agrariërs die ‘agroforestry’ overwegen.

Wil je meedoen?

Enthousiaste vrijwilligers (zelfs zonder groene vingers) die zich bij het initiatief betrokken voelen zijn van harte welkom en kunnen zich eveneens melden. Wil jij je aanmelden als vrijwilliger? Of heb je nog vragen? Stuur dan een mail.