Even bijpraten

15 december 2023

Inmiddels zijn we aan het einde van ons eerste Voedselbos-jaar gekomen. Wat een prachtig jaar was het! En wat hebben we bergen werk verzet! Er zijn enorme stappen gezet en de omvorming van de boomgaard naar voedselbos is duidelijk in volle gang. Als je op onze Facebookpagina kijkt, kun je langs alle foto’s scrollen en zien wat er allemaal veranderd is. Ook zie je het plezier van de foto’s afspatten; we hebben een fijne groep van gezellige, hardwerkende vrijwilligers!

Een korte terugblik:

We zijn in januari gestart met het omhalen van een op de vijf bomen. Op deze plekken zijn wijkbomen aangeplant, die gaan zorgen dat de grond verbetert. Dan gaat de nieuwe aanplant sneller aanslaan. De haag aan de west- en oostkant is aangeplant, er zijn talloze bijencirkels aangelegd. Ook hebben we steeds bomen omgehaald en daar mooie takkenrillen en wigwams mee gemaakt.

We hebben ons heel druk gemaakt om de verwachte oogst, die duidelijk in het water is gevallen. In plaats van de beloofde duizenden kilo’s fruit bleef er nog geen twintig procent aan de bomen hangen. Maar we hebben enorm lol gehad met de pluk en eindeloos zakken fruit gevuld voor de verkooptafel op de brug. Daarna is er een deel machinaal gerooid (heftig!) en hebben we honderden nieuwe plantjes in de grond gezet. Daarmee is de blik vooral op de toekomst gezet. We kunnen ons nauwelijks voorstellen dat al die kleine plantjes die er nu in staan, straks kilo’s oogst gaan opleveren!

En een vooruitblik:

 • Voor 2024 en 2025 zijn de plannen nu wat concreter geworden. Dit staat ons in grote lijnen te wachten:
 • De ontwerpers komen in januari met een ontwerp voor het educatieve, romantische deel van ons voedselbos. Daarin wordt de nadruk gelegd op beleving en educatie.
 • In het eerste kwartaal wordt dit deel A machinaal gerooid. Dat wordt ook gefreesd en ingezaaid met stikstofbinders, zoals klaver. Dat is best een heftig en invasief proces, maar het voordeel van deze werkwijze is dat we kunnen zien of machinaal rooien (deel C), handmatig rooien (deel B) of machinaal rooien, frezen en inzaaien (deel A) verschil in groei van de aanplant oplevert. Daar kunnen wij, en andere voedselbossen, dan weer van leren.
 • Ook gaan we in het eerste kwartaal druk aan de slag met aanplant: er worden 300 haagplanten geleverd in januari en nog 250 stuks plantgoed in februari. We gaan een aantal plantdagen organiseren, waarbij ook de collega’s van ICS en bewoners uit de buurt welkom zijn.
 • In de tussentijd gaan wij lekker rustig door met het handmatig rooien van bomen in deel B en daarvan nog meer prachtige schuilplekken voor insecten, vogels en kleine dieren te maken. De takkenril aan de oostkant, die we net begonnen zijn, kan nog vele meters groeien. Daarmee maken we nog meer ruimte voor alles wat leeft.
 • In het tweede kwartaal wordt de waterpartij uitgegraven en worden de natte plekken en de plekken voor de notenbomen opgehoogd. Al die mannetjes en machines brengen wel onrust voor ons en voor de natuur, maar zijn nu eenmaal noodzakelijk in het proces.
 • In de zomer is ook het plantschema voor deel A bekend en gaan we 50% van deze planten aankopen voor levering in het komende najaar en voorjaar. In het najaar 2024 gaan we de notenbomen op de verhogingen aanplanten, evenals de bestelde planten voor deel A en het resterende plantgoed voor deel B en C.
 • Voor voorjaar/zomer 2025 staat de aanplant van het resterende plantgoed op de planning, het kweken van de kruidlaag en het bestellen van de resterende beplanting voor deel A. Die planten gaan dan de grond in najaar 2025 tot voorjaar 2026. En dan is de basis van ons voedselbos klaar!

NIEUWSBRIEVEN

Nieuwsbrief september 2023

Nieuwsbrief maart 2023

Ook de nieuwsbrieven ontvangen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrieven van Duurzaam Lopikerwaard en je ontvangt ook de nieuwsbrieven van het Voedselbos. 

GROENE WERKDAGEN

In de komende jaren wordt de fruitboomgaard, gelegen tussen de Lekdijk West en de M.A. Reinaldaweg, omgevormd tot voedselbos. Wij zijn sinds januari 2023 echt aan de slag met de aanleg van dit voedselbos. En inmiddels zijn er alweer vele Groene Werkdagen geweest, waarbij samen met de vrijwilligers van de Werkgroep Voedselbos Lopikerwaard vol enthousiasme hard wordt gewerkt aan deze transitie. Zo is er een start gemaakt met het aanplanten van de eerste bomen en zijn veel omgevallen bomen inmiddels opgeruimd. De wilde bramen zijn van het terrein verwijderd, de bomen zijn ontdaan van al hun plastic en er zijn vele kruiwagens houtsnippers getransporteerd. Nieuwe hagen aangeplant, kruiden, groente en bomen in de tijdelijke kwekerij aangeplant, bijencirkels gemaakt. Op de achtergrond wordt nog hard gewerkt aan het ontwerp voor het voedselbos en alvast nagedacht over natuureducatie voor bv. scholen. Tussen de bezigheden door is er uiteraard de gelegenheid om lekker koffie/thee te drinken met elkaar, het is gewoon ontzettend gezellig.

Wil je meehelpen of op de hoogte blijven? Meld je dan aan via onze mail.  Kijk vooral ook eens op onze  Facebookpagina voor het laatste nieuws, sfeerimpressies van de Groene Werkdagen, en weetjes over voedselbossen.

In 2024 zijn de Groene Werkdagen weer standaard elke woensdag- en vrijdagmiddag van 13:30-16:30.

(Bij heel warm weer werken we in de ochtend.) In verband met de koffie en thee is het handig als we weten of/wanneer je erbij bent (mag via mail of whatsapp.)

Komende maanden gaan we verder met het ruimen van een deel van de bomen. We gaan plaats maken voor wilgen en elzen, die ervoor gaan zorgen dat de bodem verbetert en dat de latere nieuwe aanplant wordt beschut. Ook maken we ruimte voor honderden bessenstruiken, die we in november gaan aanplanten. Genoeg te doen, dus!  Kom jij heerlijk werken in de buitenlucht en kennismaken met andere groene enthousiastelingen? Wil je laten weten of/wanneer je erbij bent? Dan zorgen wij voor voldoende gereedschappen en natuurlijk voor koffie/thee.

Enkele aandachtspunten:

 • Eventueel kun je jouw eigen gereedschap/schep/snoeischaar meebrengen (zorg wel dat het gemerkt is)
 • Neem s.v.p. jouw eigen mok mee voor koffie/thee (wij kopen liever geen wegwerpbekers)
 • Zorg voor kleding die aangepast is op het weer met waterdichte laarzen/schoenen en werkhandschoenen
 • Er is een eco-toilet op de locatie.

We hopen van harte jou te zien op een van onze Groene Werkdagen!

Voedselbos Lopik is in het  najaar van 2022 van start gegaan

De fruitboomgaard, gelegen tussen de Lekdijk West en de M.A.Reinaldaweg. wordt vanaf het najaar ’22 omgevormd tot voedselbos. De boomgaard is gekocht door ICSadviseurs en zal worden beheerd in samenwerking met de werkgroep Voedselbos Lopik. Momenteel wordt het ontwerp gemaakt voor het voedselbos. De eerste stap daarna zal het plaatsen van een bomenrij om het perceel zijn. 

In de komende jaren wordt het voedselbos langzaam opgebouwd in vier tot zeven lagen. Die verschillende lagen gaan met elkaar samenwerken, waardoor een prachtig uitgebalanceerd ecosysteem ontstaat. Behalve voedsel levert het bos ook veel op voor de natuur: insecten, vogels en kleine dieren vinden er hun plekje. Hiermee geven we drie hectare terug aan de natuur, terwijl er ook voedsel wordt geproduceerd voor de gemeente. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en de natuur mag haar gang gaan. Een voedselbos is zelfvoorzienend en klimaatbestendig.

Doelen

We hebben samen met ICS de volgende vier doelen bepaald voor het voedselbos:

 1. het verbeteren van de biodiversiteit, de natuur helpen te herstellen
 2. het geven van natuureducatie, voor bewoners, scholen en bedrijven
 3. het verbinden van de inwoners van Lopik in een mooi natuurproject, community building
 4. het verkorten van de voedselketen, waardoor ons voedsel dichterbij verkregen kan worden.

Werkgroep van Stichting Duurzaam Lopikerwaard

Duurzaam Lopikerwaard is in oktober 2021 gestart met het project Voedselbos. Na een zoektocht van een klein jaar is er nu de samenwerking met ICSadviseurs. We zijn blij dat het beheer van het voedselbos in samenwerking met Duurzaam Lopikerwaard zal worden gedaan. Dat betekent dat wij als stichting hier ook ruimte krijgen voor natuureducatie.

Kennis delen

De overheid zet momenteel ook sterk in op ‘agroforestry’, waarbij boeren gestimuleerd worden ‘natuurinclusief’ te gaan verbouwen. In het voedselbos Lopik kunnen we daarmee ‘oefenen’. De initiatiefnemers willen ook graag kennis verspreiden over deze nieuwe manier van boeren. Daarom is iedere agrariër uit de omgeving welkom om mee te luisteren en te leren van de opgedane kennis en ervaring. De initiatiefnemers komen graag in contact met agrariërs die ‘agroforestry’ overwegen.

Wil je meedoen?

Enthousiaste vrijwilligers (zelfs zonder groene vingers) die zich bij het initiatief betrokken voelen zijn van harte welkom en kunnen zich eveneens melden. Wil jij je aanmelden als vrijwilliger? Of heb je nog vragen? Stuur dan een mail.