Warmere voeten!

Door de vloer en bodem van jouw huis te isoleren verhoog je het comfort en bespaar je energie. Heeft jouw huis een hoge kruipruimte dan is isolatie volgens de arbo regels aan te brengen. Maar ook zonder of met een lage kruipruimte zijn er mogelijkheden. 

Als er een kruipruimte is onder de begane grond, kun je deze op twee manieren isoleren: tegen de onderkant van de vloer (vloerisolatie) of door isolatiemateriaal aan te brengen op de bodem van de kruipruimte (bodemisolatie).

Zorg altijd dat de kruipruimte toegankelijk is voordat er een adviseur langskomt om de mogelijkheden voor vloer/bodemisolatie te beoordelen.  

Vloerisolatie

Afhankelijk van wensen en/of budget kan er gekozen worden uit verschillende materialen: o.a.:

  • PIF folie
  • Pur-hardschuim 
  • Glaswol

In verband met de arbo-regels is bij vloerisolatie een kruipruimte nodig van minimaal 45 cm voor het aanbrengen van PIF folie en een minimale hoogte van 50 cm hoogte voor het aanbrengen van Pur-hardschuim. Vloerisolatie levert een iets hoger rendement en comfort op dan de andere mogelijkheid: bodemisolatie.

Bodemisolatie

Bij bodemisolatie wordt een isolatielaag aangebracht op de bodem. Dit is zeer geschikt bij vochtige en muf ruikende ruimtes. Je kruipruimte moet minimaal 25 cm hoog zijn.

Deze gebruikte materialen zijn o.a.:

  • eps-parels 
  • eps-chips.

De materialen kunnen gemakkelijk weer verwijderd worden met een stofzuiger of worden aan de kant geblazen. Wel handig als er bijvoorbeeld aan leidingen in de kruipruimte gewerkt moet worden.

Bodemisolatie is vaak wat goedkoper dan vloerisolatie, de opbrengst is echter ook wat minder.  

Je huis heeft geen kruipruimte

Door wat zand af te graven kan er soms toch ruimte ontstaan waar isolatiemateriaal aangebracht kan worden. Ook kan er op de bestaande vloer geïsoleerd worden. 

privacy-verklaring
Copyright © 2017 Duurzaamlopikerwaard.nl / webmaster: Jan Kooijman | email: jankman@ziggo.nl