Duurzaam Lopikerwaard beschikt over een warmtecamera. De energieambassadeurs gaan met deze warmtebeeldcamera op pad naar de mensen die zich hiervoor hebben aangemeld. Er zijn tijdelijk geen kosten aan deze warmtescan verbonden. Wel gaan wij ervan uit dat u daadwerkelijk geïnteresseerd bent en daar waar nodig ook actie onderneemt om te isoleren en ook anderen in de wijk of straat enthousiast maakt om uw voorbeeld te volgen.

Hoge Kwaliteit Professionele warmtebeeldcamera

Een warmtebeeldcamera is een heel speciaal soort camera die niet naar het zichtbare licht kijkt, maar naar infrarood straling. Een normale camera waar u uw vakantiefoto’s mee maakt, kijkt naar dat deel van het licht wat onze ogen ook zien. Een warmtebeeldcamera kijkt daarentegen naar het infrarode deel van de straling. Hierdoor ziet de camera niet wat de kleur van iets is, maar wat de temperatuur is. Vandaar de naam warmtebeeldcamera of soms infrarood camera.

Wat is infrarood dan?

Infrarood is het licht wat voorbij het rood ligt. Dit is ook het licht wat we als warmte voelen, bijvoorbeeld van een heet vuur of in de felle zon. Onze ogen kunnen licht waarnemen wat van violet tot rood gaat. Het licht houd daar echter niet op, maar we kunnen het simpelweg niet met onze ogen zien. Het licht wat wij niet meer kunnen zien aan de kant van het violet heet Ultra-violet en aan de kant van het rood heet dit infrarood.

Alle objecten die warmer zijn dan het absolute nulpunt stralen eigenlijk licht uit. Ik zeg bewust eigenlijk, want van de meeste objecten kunnen we het niet zien. Onze ogen zien namelijk maar een heel klein stukje (dat van 380nm tot 750nm in golflengte). De golflengte van het licht dat door een object word uitgezonden word kleiner naarmate het warmer word, maar pas bij hele hoge temperaturen word dit zo kort dat wij het kunnen zien. Gloeiende kolen in een vuur zijn zo warm dat ze een klein beetje rood licht uitzenden. Deze kolen zijn zo rond de 800°C à 900°C. Als de temperatuur nog hoger is komt er meer blauw licht bij. Bijvoorbeeld bij een gloeilamp. De gloeidraad hiervan kan wel 2000°C tot 3000°C worden. Dit noemen we dan zichtbaar (wit) licht. De zon is nog warmer, namelijk ruim 6.000°C! Vandaar dat de zon zoveel licht geeft.

Thermografie van een woonhuis toont problemen in de isolatie.

Onze warmtebeeldcamera kijkt nou niet zoals een gewone camera naar zichtbaar licht, want dan zouden we pas vanaf 800°C iets kunnen meten. Nee het is een infrarood camera. Eentje die kijkt naar licht van 7.500nm tot 13.000nm. Dit is veel hoger dan de 380nm tot 750nm die onze ogen kunnen zien en daarom is een infraroodcamera veel gevoeliger voor warmtestraling. Onze infraroodcamera is zelfs zo gevoelig dat we een temperatuurverschil van 0,05°C waar kunnen nemen. Dat is ongeveer 20x gevoeliger dan een simpele thermometer. Maar dat is nog niet alles. Onze warmtebeeldcamera heeft een veld van 320×240 van deze temperatuursensoren. Dat zijn er maar liefst 76.800 sensoren.

De techniek voor warmtebeeldcamera’s is ooit uitgevonden door het Amerikaanse leger om vijandige stellingen te kunnen zien door de camouflage, maar tegenwoordig word thermografie heel breed toegepast. Van dierenartsen, tot sterrenkundige, tot procestechniek, maar wij gebruiken het voor de Warmtecheck, een check waarmee u zeer snel inzicht heeft in de warmteverliezen van uw huis. Inzicht waarmee u beter kunt isoleren en dus besparen.

Wilt u een warmtescan (laten) uitvoeren? 

Stuur dan een mail. Onze energie-ambassadeurs nemen dan contact met u op.