PMD: wat moet erin, wat mag er niet in

(info van Gemeente Lopik,  03-10-2018)

Onlangs is voor het eerst een stort van PMD van onze gemeente afgekeurd door het verwerkingsbedrijf in Utrecht. De stort is afgekeurd omdat er kuilplastic, vijverfolie, kabels en touwtjes en grijze afvalzakken zijn aangetroffen. Er worden alleen doorzichtige PMD-zakken geaccepteerd.

Normaal gesproken ontvangt de gemeente geld voor de ingezamelde grondstoffen. Voor de verwerking van deze afgekeurde stort van 2,5 ton (een volle vuilnisauto), moet echter circa € 1.000 worden betaald. Daarnaast is het milieueffect teniet gedaan omdat deze stort nu moet worden verbrand en de ingezamelde grondstoffen niet kunnen worden hergebruikt. Helpt u ons mee met het goed inzamelen van PMD?

Welk afval is PMD-afval (inzamelpunten of container met oranje deksel)

Plastic: plastic flessen, flacons, bekers, kuipjes, plastic tubes, potjes, deksels, zakken en folies. Plastic flessen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel goed leeg. Plastic doppen mogen op de flessen blijven zitten.

Metaal: frisdrankblikjes, blikjes van honden- en kattenvoer, soep- en groenteblikken, metalen deksels, tubes en doppen, aluminium schaaltjes en bakjes. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten.

Drinkpakken: pakken voor sap en zuivel zoals melk, yoghurt, vla, e.d., drinkpakjes voor kinderen. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten.

Gratis doorzichtige zakken voor PMD

Wanneer u het PMD naar een verzamelcontainer in uw wijk brengt, mag dit alleen in  een doorzichtige PMD- zak worden aangeboden. Deze zakken worden gratis verstrekt bij:

  • de servicebalie van de Plus supermarkten in Benschop en Lopik;
  • de snelbalie in het gemeentehuis in Lopik;
  • het afvalbrengstation aan de M.A. Reinaldaweg 21 in Lopik