Grootste zonnestroominstallatie van zonnecollectief Lopikerwaard gerealiseerd voor Intratuin IJsselstein!

Donderdag 29 oktober 2020 werd de grootste (tot op heden, 27-10-2020) zonnestroom-installatie van Zonnecollectief Lopikerwaard tot op heden geopend. Er zijn maar liefst 764 zonnepanelen geplaatst op de daken van Intratuin IJsselstein aan de weg der verenigde naties 2 in Benschop. Per jaar zal met het systeem ongeveer 225.000 kWh duurzame energie opgewekt worden. Hiermee is een groot deel van het stroomgebruik van dit bedrijf verduurzaamd en komt er jaarlijks 103.500 kg CO2 minder in de atmosfeer. Via het Zonne Collectief Lopikerwaard zijn al meer dan 20 installaties gerealiseerd en de aanmeldingen blijven binnenkomen.

In de Lopikerwaard wordt hard gewerkt aan de energietransitie, een belangrijk onderdeel hiervan is het realiseren van meer zonnepanelen op daken. Dak eigenaren hebben echter niet altijd de kennis of tijd om alle opties die komen kijken bij een zonproject af te wegen. Daarom heeft stichting Duurzaam Lopikerwaard in samenwerking met onafhankelijk adviesbureau Soft Energy het Zonne Collectief Lopikerwaard opgericht. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt met steun van Natuur & Milieu Utrecht (NMU), de Rabobank Utrechtse Waarden en LTO Zuidwest Utrecht.  

Dak-eigenaren die zich aanmelden voor het collectief worden zo veel mogelijk ontzorgd zodat de stap om te investeren in de zonnepanelen makkelijker wordt. Deelnemers ontvangen een Quickscan, een korte financiële en technische analyse van de potentie van zonne-energie op de locatie. Als er goede mogelijkheden zijn wordt er geholpen met het aanvragen van de toepasbare subsidies en het doen van de benodigde vooronderzoeken. Wanneer deze stappen doorlopen zijn kan de deelnemer vrijblijvend een offerte ontvangen van installatiepartner Solarprof. Solarprof is geselecteerd in een aanbesteding waarin ze het beste scoorde op kwaliteit en prijs. Zo weet de ondernemer zeker dat hij de beste kwaliteit krijgt voor een scherpe prijs.

Andre van Soest, van Intratuin IJsselstein, ontving via het collectief een Quickscan. Uit de scan bleek dat een zonproject technisch haalbaar was en financieel interessant. De SDE+ Subsidie werd aangevraagd en het benodigde constructieonderzoek uitgevoerd. Na een versteviging van de constructie kon Solarprof aan de slag met het plaatsen van de 764 panelen. Donderdag 29 november wordt het systeem aangesloten op het elektriciteitsnet zodat de zonnepanelen de opgewekte stroom kunnen leveren. Voortaan zal de Intratuin IJsselstein draaien op zelfopgewekte duurzame stroom! Hiermee wordt flink bespaard op de energierekening én is de Lopikerwaard weer een stukje duurzamer geworden.

Zonnecollectief Lopikerwaard

Het Zonnecollectief Lopikerwaard is gestart begin 2019 tijdens de avond Zon op Agrarische daken, georganiseerd door Duurzaam Lopikerwaard in samenwerking met de LTO Zuidwest Utrecht de Rabobank Utrechtse Waarden en de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Op deze avond waren wel 150 geïnteresseerden waarvan 45 direct een zonadvies op maat aangevraagd hebben. Sindsdien blijven de aanmeldingen binnenkomen en blijft het Zonne Collectief deelnemers ondersteunen bij hun vragen over zonne-energie. Er worden naar verwachting nog tientallen installaties gerealiseerd. Iedereen met een dak is welkom bij het collectief, van particulier tot buurthuis of bedrijf. Het Zonne Collectief werkt met onafhankelijke adviseurs en vrijblijvende adviezen, er wordt altijd gehandeld in belang van de dak eigenaar.

Het zonnecollectief Lopikerwaard won dit jaar de prijs van ‘beste energie-initiatief in de provincie Utrecht’ gewonnen van de Natuur- en Milieufederatie Utrecht. Voorzitter Dick Nederend van stichting Duurzaam Lopikerwaard heeft de prijs digitaal in ontvangst genomen tijdens een bijeenkomst die live werd uitgezonden vanaf duurzame ontmoetingsplek ANNE in Utrecht.

Aanmelden nieuwe deelnemers

Alle dak-eigenaren uit de gemeenten Montfoort, Oudewater, Lopik en IJsselstein die alsnog mee willen doen aan het Zonne-collectief Lopikerwaard kunnen zich bij de projectgroep aanmelden. Om een offerte te ontvangen van Solarprof via het collectief kan men zich hier aanmelden. Bij twijfel over de mogelijkheden van zonne-energie kan hier eerst een Quickscan aangevraagd worden.  

Over Duurzaam Lopikerwaard

Stichting Duurzaam Lopikerwaard stelt zich tot doel inwoners en bedrijven, maar ook de gemeentelijke organisaties in de Lopikerwaard te informeren en te stimuleren op alle thema’s die bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van onze dorpen. Die zoektocht naar ander gedrag en innovatieve techniek biedt aan ieder van ons iedere dag kansen om bewust duurzame keuzes te maken. We bieden een platform zodat initiatieven verbonden worden en elkaar versterken. Werken aan een duurzame toekomst is inspirerend, urgent,

Over SolarProf

SolarProf is gevestigd in Woerden en daarmee een lokale partij. De eigenaar Ignace Boreel  houdt zich al 20 jaar bezig met het besparen en duurzaam opwekken van energie.

De aangeboden materialen zijn van de hoogste kwaliteit. Daarnaast is SolarProf in het bezit van alle keurmerken en zeer ervaren met het installeren van zonnepanelen voor agrariërs. Bekijk de website van Solarprof voor meer informatie.

Over Soft Energy

Sinds 2009 is Soft Energy actief met de begeleiding en advisering van zonprojecten. Hoofddoel is hierbij om initiatiefnemers en projecten op onafhankelijke wijze te begeleiden tot het beste zonnesysteem. We zijn experts in de fiscale, technische, juridische en financiële mogelijkheden voor zonne-energie, voor kleine- tot grootschalige projecten. Sinds onze start hebben we al meer dan 80 MW aan zonne-energie projecten ondersteund met o.a. haalbaarheid, subsidie, aanbesteding en uitvoering. Bekijk de website van Soft Energy voor meer informatie.