Voor het verhaal over de Danseressen van Don Quichot is De Polderwachter op bezoek geweest op plekken in Nederland waar mensen windturbines ‘in hun achtertuin’ hebben staan. Dit is het verslag van zijn bezoek aan Recreatie Landschap Rosenboom in Benschop.

De danseressen van Don Quichot

De polderwachter vertelt verhalen over het Hollandse landschap. En nu kreeg de polderwachter de vraag of hij een verhaal wilde maken over windturbines. U weet wel: die moderne windmolens waarmee we zelf onze eigen schone groene energie op kunnen wekken. Maar hoe schilder je ze af: Zijn het de reuzen waar Don Quichot tegen vocht of moeten we ze zien als vrolijke danseressen op het polderpodium? De polderwachter ziet de danseressen, maar als hij op internet kijkt of als hij het vraagt aan zijn gasten in de polder dan lijkt het vaak vrij heftig (“Vogels worden doormidden gehakt”, “Man slaapt in auto na komst windturbine”). Dan wordt het een lelijk portret. Hij weet uit ervaring dat sommige verhalen sterker zijn dan de realiteit. Dus hij heeft zijn stalen ros gezadeld en is op pad gegaan naar plekken waar mensen turbines ‘in hun backyard’ hebben. Om ook de mensen te horen die je normaal niet hoort, heeft hij bij alle huizen aangebeld met de vraag: Hoe is dat: een windturbine ‘in your backyard’?

Beluister hier op Spotify wat de gasten op Recreatie Landschap Rosenboom in Benschop te zeggen hebben over de 3 windmolens nabij hun camping.