Tips van HIER om te besparen op je koelkast

De koelkast is een onmisbaar apparaat in de keuken, maar wist je dat het stroomverbruik flink kan oplopen? Je koelkast staat namelijk elke dag, de hele dag, aan. Zeker als je koelkast al wat ouder is, vraagt deze zo €100 Makkelijk per jaar aan stroomkosten. Gelukkig is besparen helemaal niet zo moeilijk. Daarom geven we je in deze nieuwsbrief tips om te besparen met je koelkast. 

De koelkast is sinds haar intrede in 1913 niet meer weg te denken uit onze keukens. Dankzij dit apparaat kunnen we eten langer bewaren; wat natuurlijk top is in het kader van voedselverspilling. Maar het is wel één van de grotere stroomverbruikers in huis. Daarom geven we je 5 tips om te besparen met je koelkast, want dat kun jij dus ook!


Tip 1: Zorg dat je een energiezuinig model in huis hebt
Koelkasten zijn de laatste jaren veel zuiniger geworden. Heb jij nog een oud model? Dan kan het dus interessant zijn om deze te vervangen, ook al is je oude nog niet kapot. Heb je een Amerikaans model in de keuken staan? Wissel je eyecatcher dan snel om want die verbruiken wel 40 procent meer stroom dan een ‘normale’ koel-vriescombinatie. Een koel-vriescombinatie is overigens meestal zuiniger dan een aparte koelkast en vriezer. 
Tip 2: Ga na of de koelkast op de juiste plek staat
Staat je koelkast naast het raam in de zon of naast de verwarming? Niet handig! Hoe warmer de omgeving, des te hoger het energieverbruik van je koelkast. Staat jouw koelkast al op de juiste plek? Check dan of hij minimaal 10 centimeter van de muur af staat. Als er te weinig ruimte tussen de koelkast en de muur zit, kan de warmte niet goed weg. Dit betekent dat het apparaat harder moet werken om de inhoud te koelen waardoor je dus meer stroom gebruikt.
Tip 3: Maak de koelkast (en de vriezer) van binnen én buiten goed schoon
Stof op het rooster of de condensor belemmert de warmteafgifte van de koelkast. Bovendien kan hierdoor brandgevaar ontstaan. Heb je een vrijstaande koelkast dan is het goed om deze één keer per jaar af te stoffen. Daarnaast is het zaak dat de koelkast ook van binnen goed schoon is; met name de rubberen randjes van de deur werken beter als ze schoon zijn.
Houd daarnaast je vriezer zoveel mogelijk ijsvrij omdat deze anders meer stroom verbruikt.
Tip 4: Gebruik je koelkast slim
Hoe meer je koelkast of vriezer moet koelen, hoe meer energie hij verbruikt. Best logisch toch? Houd dit dus in je achterhoofd wanneer je de koelkast gebruikt. Dat wil zeggen dat je overgebleven etenswaren eerst laat afkoelen voordat je ze in de koelkast zet, dat je producten uit de vriezer eerst in de koelkast ontdooit. Zet daarnaast de deur nooit onnodig lang open.
Ben je voor langere tijd van huis? Bijvoorbeeld op vakantie of zakenreis? Schakel de koelkast dan helemaal uit.
Tip 5: Houd de juiste temperatuur aan
Zet de koelkast niet onnodig kouder. Het Voedingscentrum raadt een ideale temperatuur van 4 °C aan voor je koelkast en ten minste -18°C voor de vriezer. Op deze temperatuur blijft je eten het langst goed en groeien bacteriën en schimmels het minst snel. Je kunt ook een koudere temperatuur instellen, maar dan loop je het risico dat versproducten schade door bevriezing kunnen krijgen. Voor elke graad kouder of warmer scheelt het zo’n 6 procent op het totale energieverbruik.