Energie-armoede

Armoede en klimaatverandering zijn serieuze problemen 

Uit onderzoek blijkt dat tegenwoordig 665.000 huishoudens moeite hebben met het betalen van hun energiekosten. En dat aantal neemt de komende jaren toe, tot naar verwachting 1.500.000 (1,5 miljoen) in 2030. De stichting Duurzaam Lopikerwaard komt graag in contact met de huishoudens voor wie de energienota een groot probleem is. Samen kunnen we bekijken wat voor oplossingen er zijn om hun energiekosten omlaag te krijgen. Zijn de energiekosten voor jou of voor iemand die jij kent een probleem? Schroom niet om contact met ons op te nemen, wij willen graag helpen. Vul het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact op.

(cartoon: Copyright ©2001-2014 Steven Degryse)

Wat is energiearmoede?

Als je moet kiezen tussen brood kopen en je energierekening betalen, die bovendien steeds hoger wordt. Bij energiearmoede krijgen huishoudens een energierekening die eigenlijk te hoog is in vergelijking met hun inkomen. Zij komen hierdoor terecht in steeds grotere financiële problemen, waaruit ontsnappen onmogelijk lijkt. Ongeveer tien procent van de huishoudens in Nederland heeft te maken met energiearmoede. Het prijskaartje van energie bezorgt hen grote problemen. Deze vorm van armoede komt voor binnen meerdere sociale lagen van de samenleving, want het gaat om de verhouding tussen hun uitgaven en hun inkomen. Wanneer je meer dan 10% van je besteedbaar (netto) inkomen per maand betaalt aan energie, val je al in deze categorie.

Is het geen gewone armoede?

Energiearmoede werkt als een val. Wanneer je hierin terechtkomt, wordt het steeds lastiger om hieruit te ontsnappen. Dit heeft onder andere te maken met de jaarlijks stijgende energiekosten. Voor mensen in energiearmoede is dat één van de grootste kostenposten. Waar bij gewone armoede al gesproken kan worden van een negatieve spiraal, is deze spiraal bij energiearmoede vele malen erger. Hoewel dus ook bij hogere inkomens dit kan overkomen, gaan energiearmoede en reguliere armoede wel vaak hand in hand.

Wie wordt het hardst getroffen?

Woningeigenaren die met energiearmoede te maken, lijken op dit moment nog weinig in beeld te komen. Waar huurders kunnen rekenen op de woningbouwcorporaties om hen te helpen verduurzamen, hebben woningeigenaren geen enkel steun. Hun woningen, die soms eerder eigendom van woningbouwcorporaties waren, vertonen vaak achterstallig onderhoud. Het gaat dan vaak om niet geïsoleerde woningen met enkelglas en mankementen als houtrot en schimmel. De kosten om dit te verbeteren zijn niet op te brengen door de in armoede levende bewoner.

Oplossingen voor de gestegen gasprijzen

Het Rijk is druk bezig met het verzinnen van oplossingen voor de gestegen gasprijzen. De energiebelasting op elektriciteit gaat omlaag en daarnaast krijgen alle huishoudens een verhoging van de ‘teruggave energiebelasting’. Dat betekent bij elkaar zo’n vierhonderd euro tegemoetkoming per huishouden in 2021.

Hoe komen huishoudens die te maken hebben met energie armoede in beeld?

Deze huishoudens zijn helaas lastig te bereiken, vandaar dat we jouw hulp nodig hebben. Door jezelf aan te melden, maar ook door deze informatie met anderen te delen kunnen wij zoveel mogelijk huishoudens bijstaan. Wij willen graag samen met deze huishoudens naar oplossingen zoeken.

Op deze website kun je het energielabel van jouw woning en die in jouw buurt in kleur zien: verschuif de kaart naar de gewenste buurt.

Op de website van Milieu Centraal kun je het adres invullen, dan wordt er een energielabel getoond. 

Welke regelingen zijn er op dit moment voor alle huishoudens en voor huishoudens die te maken hebben energie armoede?

  1. Er is een algemene compensatie via energiebelasting ➔ zo’n €400,- voor alle huishoudens.
  2. Via gemeente (categoriale bijzondere bijstand) komen voorzieningen, die worden nog uitgewerkt.
    1. Een eenmalige tegemoetkoming (€ …)
    2. Extra ondersteuning aan mensen in bijstand
    3. En aanvullend maatwerk voor groepen die hiermee niet bereikt worden
  3. Er komen daarnaast middelen via gemeente beschikbaar, speciaal bedoeld om energie te besparen bij huishoudens in energiearmoede (de gemeente Lopik ontvangt hiervoor € 84.481,00 voor ongeveer 315 huishoudens.)

Duurzaam Lopikerwaard maakt voor de laatste regeling (3) een plan van aanpak, om vervolgens de uitvoering hiervan samen met de gemeente uit te voeren.

Mocht je het leuk vinden om als vrijwilliger hier ook deel van uit te maken, meld je dan aan via het contactformulier. Je kan bijvoorbeeld helpen bij het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen bij deze huishoudens of ondersteuning bieden als energiecoach.