Hoe weet je wanneer de cv-ketel vervangen moet?

Tijdens strenge winters maken cv-ketels overuren en dat is dan ook meestal de periode dat een oudere cv er definitief de brui aan geeft. Het is zaak om dat moment voor te zijn, zodat je niet zonder warm water zit als buiten de temperaturen richting het vriespunt gaan. Alleen hoe weet je dat de cv-ketel vervangen moet worden? En hoe zit het met de verplichte

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

Een cv-ketel gaat gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar mee en dan vindt hij het wel mooi geweest. Uit een onderzoek van de Consumentenbond uit 2022 bleek dat bij 10% van de ondervraagden de cv-ketel het binnen 10 jaar begeeft. Bij zo’n 50% van de mensen ging de cv-ketel langer dan 15 jaar mee.

Zo verleng je de levensduur van de cv-ketel

De kwaliteit van de cv heeft invloed op de levensduur: een budgetmodel zal eerder 10 dan 15 jaar meegaan. Kies dus als het even lukt voor een wat beter en zuiniger merk en model, de kosten verdien je door de lagere energiekosten binnen een paar jaar weer terug.

Hoe beter je de ketel laat onderhouden, des te langer je er over het algemeen plezier van hebt. Het verdient dan ook echt aanbeveling om een onderhoudscontract met de leverancier af te sluiten. Bij een all-in contract wordt de ketel 1 tot 2 keer per jaar gecontroleerd en zijn de kosten voor eventuele storingen en reparaties inbegrepen.

Check regelmatig de waterdruk en zorg dat deze tussen 1,5 en 2 bar zit. 

Schakel de cv-ketel zo min mogelijk uit en haal de stekker er ook niet uit als je op vakantie gaat. De cv moet dan iedere keer resetten, en daar wordt hij niet beter van.

Zo weet je of het tijd is om de cv-ketel te vervangen.

De gemiddelde cv-ketel gaat dus tussen de 12 en 15 jaar mee. Heeft de cv-ketel deze leeftijd inmiddels behaald, dan moet je er rekening mee houden dat ‘ie een dezer dagen weleens klaar kan zijn. Er is een aantal tekenen die erop duiden dat de cv-ketel binnenkort aan vervanging toe is.

Er zijn steeds meer storingen en de installateur moet regelmatig langskomen

De energierekening schiet omhoog zonder dat daar duidelijke redenen voor zijn. Meestal is het rendement dan aan het afnemen en moet de ketel steeds meer energie inzetten om het huis warm te krijgen

Heb je door een verbouwing meer vierkante meters of een tweede badkamer gekregen, dan kan het zomaar zijn dat de huidige cv-ketel niet meer genoeg levert om het huis warm te krijgen.

De cv-ketel laten vervangen

Laat de cv-ketel altijd vervangen door een erkend installateur. Ben je tevreden met de huidige installateur, vraag dan ook of hij een mooie aanbieding voor jullie heeft. Meestal is dat namelijk het geval en zijn beide partijen blij met de komst van een nieuwe cv-ketel. De installateur kan ook precieze berekeningen maken voor het gewenste vermogen van de cv. En het kan zomaar zijn dat je met een kleinere cv-ketel ook prima uit de voeten kunt. Deze compacte ketels doen namelijk vaak niet meer onder voor een standaardmodel.

Kosten van een nieuw cv-ketel

De prijs van een nieuwe cv-ketel begint rond de 750 euro (exclusief installatie) voor een standaard cv-ketel. Kies je liever voor meer kwaliteit en dus een cv uit het duurdere segment, dan ga je al snel richting de 3.500 euro. Het gaat dan meestal om een Hr-ketel (hoog rendement) die efficiënter en energiezuiniger is. Een stuk duurder, maar het scheelt wel aanzienlijk in de energiekosten. De installatiekosten van een cv-ketel liggen tussen de 500 en 1.000 euro en het loont echt om meerdere offertes op te vragen. De prijsverschillen zitten namelijk vaak in het installeren.

De cv-ketel vervangen of combineren door een warmtepomp

De oude cv-ketel hoef je natuurlijk niet te vervangen door een nieuwe. Je kunt ook kiezen voor meer duurzame manieren van het verwarmen van het huis. Een warmtepomp of zonneboiler bijvoorbeeld, en deze kunnen ook gecombineerd worden met een cv-ketel. De overheid heeft voor beide systemen tot 2030 een subsidie beschikbaar gesteld en dat scheelt 30 procent op de aanschaf- en installatiekosten. Lees meer over de ISDE-subsidie voor de warmtepomp. ISDE: Subsidie voor verduurzaming van uw woning (rvo.nl)

Verplicht vervangen van de cv in 2026

Is de cv-ketel in 2026 aan vervanging toe? Dan kan het voor jou weleens een heel ander verhaal worden, want vanaf dat jaar heeft de overheid nieuwe regels opgesteld. Het is dan namelijk verplicht gesteld om de oude cv-ketel te vervangen door een hybride warmtepomp of een duurzaam alternatief. Schiet je nu acuut in de paniekstand? Lees dan eerst meer over de verplichting om de cv-ketel te vervangen door een warmtepomp, want er zijn behoorlijk wat uitzonderingen op deze nieuwe regel. En het kan dus zomaar zijn dat het voor jou niet geldt.