Van den Berg Hardhout BV
Iedereen in de Lopikerwaard rijdt waarschijnlijk regelmatig langs Van den Berg Hardhout BV. Ons bedrijf zit namelijk alweer bijna 10 jaar aan de N210, op industrieterrein De Copen. Misschien heeft u de vele bundels hout achter de rij elzen wel zien liggen. Als bedrijf importeren we enkel FSC®-gecertificeerd hardhout. Dat betekent dat we al ons hout kopen van bedrijven die werken volgens deze regels voor verantwoord bosbeheer. Met name uit landen in Zuid-Amerika, en ook Afrika. We leveren aan producten van straatmeubilair, bruggen, vlonders, speeltoestellen en gevels.
Hout is een natuurlijk product, waarmee je het heel goed of heel slecht kan doen voor het bos. Daarom is certificering wat ons betreft zo belangrijk. Dit moet een verdienmodel geven voor bosbedrijven die niet alleen kijken naar de korte termijn, maar ook rekening houden met de natuur, het milieu en de lokale bevolking en eigen medewerkers.
Milieucentraal legt het FSC 100% keurmerk / logo in hun keurmerkenwijzer als volgt uit:
“Het FSC-keurmerk stelt strenge eisen:
- Bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden worden met rust gelaten.
- Houtkap langs waterlopen en op steile hellingen mag niet vanwege kans op erosie.
- Na het kappen van bomen moet het bos de kans krijgen zich te herstellen: er mag niet meer hout verdwijnen, dan er kan aangroeien.
Behalve eisen voor bosbeheer, hanteert FSC ook sociale eisen. FSC zorgt voor voldoende loon en verantwoorde werkomstandigheden voor de bosarbeiders. Dat helpt armoede tegengaan, en voorkomt dat bewoners om te kunnen overleven, moeten overgaan tot illegale houtkap en platbranden van bos voor landbouwgrond.” Als ik u één ding mag meegeven met dit stukje is het dan ook: vraag altijd naar FSC- of PEFC-gecertificeerd hout. Legaliteit is niet altijd voldoende, omdat niet ieder land even strikt omgaat met hun bossen en de controle op bosbehoud.
Hout is op dit moment een populair bouwmateriaal omdat het een lage milieu-impact heeft, maar dat betekent niet dat wij onze processen niet hoeven te verduurzamen. Daarom hebben we regelmatig contact met Duurzaam Lopikerwaard. Zo hebben we door hen met Soft Energy en de verhuurder van ons pand een Quickscan laten uitvoeren voor zonnepanelen. We onderzoeken nu ook of de bandjes (“strapping”) die om onze houtpakketten zitten gerecycled kunnen worden tot nieuwe bandjes. Zo hopen we bij te dragen aan minder plastic afval.
Als laatste willen we dit initiatief delen. Met Stichting Insert geven we stalroosters uit oude boerderijen een tweede leven. Het is erg leuk om te zien welke functies mensen ervoor bedenken. Ze worden bijvoorbeeld toegepast als tuinhek of grondkering. De boeren onder ons zullen de omschrijving voor dit product meteen begrijpen: Hardhout dat bewezen tegen een stootje kan.
We geven geregeld een rondleiding over onze werf, helaas is dat op dit moment lastig. Maar neem vooral een kijkje op onze website of in ons magazine De HOUTduif!