Lopik start eigen Repair Café

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Duurzaam Lopikerwaard organiseert op donderdag 7 februari a.s. het allereerste Repair Café van Lopik.

In de Jan Bunnikschool, aan de Wagenmaker 1 (ingang achterzijde, aan de Mandenmaker), draait het op 7 februari allemaal om repareren. Tussen 14.00 en 17.00 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten zal Duurzaam Lopikerwaard bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Andries van der Plas, die leiding gaat geven aan dit Lopikse initiatief “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”

KBS Jan Bunnik ondersteunt het belang van duurzaamheid en vindt dat je hier al vroeg mee moet beginnen. Dit is dan ook de reden waarom ze de samenwerking met Repair Café en Duurzaam Lopikerwaard hebben gezocht.

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Andries van der Plas: “Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.”

Andries van der Plas wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. “Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.”

Stichting Repair Café

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma, destijds journalist en publicist. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.nl). Deze stichting biedt ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Lopik.

Het Repair Café zal voortaan elke eerste donderdag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur geopend zijn.

Feestelijke aftrap

Dr. Laurens de Graaf, burgemeester van Lopik, heeft aangegeven om het Repair Café op donderdag 7 februari a.s. om 14.00 uur op feestelijke wijze te openen. Er zal ook een aantal leerlingen van de Jan Bunnikschool aanwezig zijn.