De actie pompschakelaar is een groot succes! Maar hoe werkt die schakelaar?

Om het water door de leidingen in de vloer te pompen gebruikt een vloerverwarmingsinstallatie een circulatiepomp. Deze pomp verbruikt elektriciteit. Oudere pompen hebben vaak drie standen (I, II en III). Daarbij staan ze vaak op de hoogste stand afgesteld en draaien daardoor met een vermogen van 60 (en soms wel 100) Watt. Daarmee loopt het jaarlijkse elektriciteitsverbruik behoorlijk op. Veel mensen hebben dit niet door, maar deze pomp staat vaak de hele dag en het hele jaar aan. Dat zijn 8.760 draaiuren per jaar! Je kunt het verbruik van zo’n pomp uitrekenen: een circulatiepomp met een vermogen van 60 Watt verbruikt per jaar ongeveer 525 kWh aan elektriciteit. Als je dit vergelijkt met het gemiddelde elektriciteitsverbruik in Nederland (2.800 kWh, volgens Nibud), dan blijkt dat zo’n circulatiepomp bijna 20% van dit verbruik voorzijn rekening neemt.

Er zijn twee manieren om deze sluipverbruiker aan te pakken en het energieverbruik te verminderen:

  • Schaf een pompschakelaar aan
  • Vervang de circulatiepomp voor een moderne variant

Schaf een pompschakelaar aan

Vaak staat een vloerverwarmingspomp de gehele dag aan, niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Dat is zonde, want in de zomer en op andere warme dagen is de vloerverwarming niet nodig en is circulatie van het water dus overbodig. Een pompschakelaar controleert of de thermostaat aanstaat en of er dus warm water gevraagd wordt om de woning te verwarmen. Is er geen warmtevraag, dan schakelt de pompschakelaar de circulatiepomp uit. Dat scheelt een hoop onnodig energieverbruik.

Tip: om te voorkomen dat waterpomp te lang stilstaat tijdens de zomermaanden, bevindt zich in een goede pompschakelaar een timer die ervoor zorgt dat de pomp elke dag een paar minuten loopt. Schakel je de pomp namelijk langere tijd uit, dan kan hij vast komen te zitten.

Het installeren van een pompschakelaar is eenvoudig zelf te doen.

  1. Een pompschakelaar heeft een ingebouwde stekker die in een stopcontact past.
  2. In deze pompschakelaar bevindt zich ook een stopcontact. Daar kan de stekker van de circulatiepomp in.
  3. De pompschakelaar heeft een warmtesensor die je op de toevoerleiding van de cv-leiding bevestigt. Deze sensor meet het moment dat de verwarmingsinstallatie warm water voor de cv levert. Op dat moment schakelt de circulatiepomp aan om de woning van vloerverwarming te voorzien.

Vervang de circulatiepomp

Heb je een hele oude circulatiepomp (15 jaar of ouder)? Dan is vervangen een serieuze overweging waard. De nieuwere pompen maken gebruik van gelijkstroom in plaats van wisselstroom, dat scheelt behoorlijk in het verbruik. Daarnaast schakelen moderne pompen uit zichzelf naar het benodigde vermogen. Ze starten wel op het maximale vermogen, maar schakelen vervolgens terug naar een lager vermogen dat beter past bij de warmtevraag. Oude circulatiepompen doen dat niet. Die hebben vaak drie vaste standen (I, II en III) en staan in de meeste gevallen afgesteld op de hoogste (comfort) stand. De vloer wordt dan wel het snelst warm, maar energiezuinig is het niet.

Tip: zet de pomp een keer op de laagste stand. Duurt het daarna echt te lang voordat het warm wordt? Probeer dan uit of de pomp één standje hoger zetten voldoende is.

Met een moderne circulatiepomp kun je het energieverbruik met wel 75% verminderen. Dat zal helemaal lukken als je de circulatiepomp met behulp van een pompschakelaar alleen laat draaien als er warmtevraag is. In jouw woning kun je bij de vloerverwarming verdeler zien welke pomp je hebt en op welk vermogen deze staat te draaien. Een nieuwe pomp kost tussen de €200 en €300. Deze kosten zijn onder andere afhankelijk van het aantal groepen dat op de pomp wordt aangesloten. Een handige doe-het-zelver kan de pomp zelf vervangen. Maar de meeste mensen kiezen ervoor om dit door een installateur te laten doen. Dan liggen de kosten wel iets hoger, rond de €350 – €450.