Wat is een slimme radiatorknop?

Met slimme radiatorknoppen ben je in staat om jouw radiatoren afzonderlijk van elkaar te bedienen. Ze zijn los te gebruiken, maar meestal worden ze gecombineerd met een slimme thermostaat.

Waarom wil je slimme radiatorknoppen gebruiken?

Wil je altijd de juiste temperatuur per kamer, zonder dat je onnodig stookt? Daar kan een slimme radiatorknop of radiatorthermostaat voor zorgen. Deze radiatorknop vervangt de bestaande thermostaatknop, zodat je de temperatuur per radiator (en dus onafhankelijk van elkaar) kunt regelen. Je stelt een temperatuur in en de knop regelt de rest, superhandig.

Hoe werken slimme radiatorknoppen?

De slimme radiatorknop werkt eigenlijk precies zoals een traditionele knop: hiermee wordt de toevoer open en dicht gedraaid. Maar eerst deed je dat met de hand en de slimme variant zorgt dat je dat (op afstand) per kamer kunt doen. Heb je een slimme thermostaat? Dan kan deze in veel gevallen de slimme radiatorknoppen automatisch aansturen. De knoppen zijn ook afzonderlijk te bedienen met een app op jouw smartphone.

Door geo-fencing (het gebruiken van locatiegegevens van jouw smartphone) kunnen de slimme thermostaat en radiatorknoppen nog meer, zoals het registeren dat er niemand thuis is en de verwarming lager zetten. Zo voorkom je onnodige stookkosten en dat is beter voor het klimaat.

Voor welke verwarmingssystemen zijn slimme radiatorknoppen geschikt?

Slimme radiatorknoppen werken bij ieder type verwarming. Dus of je nu een cv-ketel, warmtepomp, stadsverwarming of blokverwarming hebt, deze slimme radiatorknoppen zijn de ideale oplossing als je afzonderlijk de temperatuur wilt regelen per radiator. Dat betekent dat ze dus voor bijna ieder huis geschikt zijn, mits de kranen op de radiatoren passen. Ouderwetse radiatorkranen moeten eerst worden vervangen door een afsluiter door een loodgieter. Maar heb je een gewone thermostaatkraan, dan is het vervangen door een slimme thermostaatkraan eenvoudig zelf te doen.

Wat zijn de voordelen van slimme radiatorknoppen?

De combinatie tussen slimme radiatorknoppen en slimme thermostaten is prachtig, omdat je daardoor veel meer controle en inzicht krijgt over en in je verwarming. De slimme thermostaat heeft namelijk alleen een sensor in de woonkamer, door de slimme radiatorknoppen eraan te koppelen krijg je inzicht in alle ruimtes. Hoe groter dit inzicht, hoe beter je de verwarming kunt regelen. De slimme thermostaat kan bijvoorbeeld veel over jouw persoonlijke situatie leren en op basis daarvan handelen. Zo leert zo’n slimme thermostaat dan hoe snel je huis verwarmt of juist afkoelt, zodat het systeem weet wanneer het in moet schakelen om op een specifiek moment de juiste temperatuur te hebben.

De slimme radiatorknop is eenvoudig te bedienen via een smartphone als je een internetverbinding hebt. Zo kun je overal in huis, of overal ter wereld, de temperatuur per kamer in je huis bepalen. Dat betekent ook dat je bij vertrek van jouw werkplek de radiatoren aan kunt zetten, zodat je in een verwarmd huis binnenstapt. Slimme radiatorknoppen zorgen dus voor een verhoging van comfort en gemak.