Toolkit voor energiefixers

Bericht van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Om huishoudens te ondersteunen die door de stijgende energieprijzen in grotere financiële problemen kwamen, stelde het kabinet in 2022 en 2023 extra financiële middelen beschikbaar. Dit was naast het koopkrachtpakket specifiek voor de energierekening voor huishoudens, zoals het prijsplafond, de bijdrage voor het Tijdelijk Noodfonds Energie, de energietoeslag en energiefixmiddelen (via gemeenten).

Met de energiefixmiddelen die de ministeries van SZW en BZK beschikbaar hebben gesteld, zijn in veel gemeenten initiatieven opgetuigd om woningen met kleine maatregelen energiezuiniger te maken. Dit werk wordt uitgevoerd door energiefixers (ook wel energiecoaches of klimaatklussers genoemd). Energiefixers helpen bewoners met advies over energie besparen en gaan daadwerkelijk aan de slag. Denk aan het vervangen van lampen door ledlicht, plaatsen van tochtstrips en radiatorfolie of het slimmer instellen van de verwarming. Zo kunnen huishoudens energie besparen én wordt hun woning warm en comfortabel. Op deze manier hebben de energiefixers een belangrijke rol bij het bestrijden van energiearmoede.

Reden te meer om een derde tranche ter beschikking te stellen aan gemeenten om hier een positieve impuls aan te kunnen geven. In 2023 heeft het kabinet €185 miljoen aan gemeenten beschikbaar gesteld voor energiearmoedemiddelen.

De energiefixer heeft ook veel waarde wanneer hij achter de voordeur is. Hij of zij kan een rol kan hebben in het signaleren van financiële zorgen en het doorverwijzen naar hulp en ondersteuning. Daarom is door SZW, in overleg met BZK, het initiatief gestart om in samenwerking met VNG, Geldfit, energiefixbedrijven en gemeenten, energiefixersmateriaal aan te bieden. Hiermee kan  – als een huishouden hier behoefte aan heeft- er bredere hulp aangeboden worden.

Communicatiemiddelen om in te zetten door gemeenten en energiefixbedrijven

Om energiefixbedrijven en gemeenten hierbij te ondersteunen heeft het ministerie van SZW, samen met het ministerie van BZK, Milieu Centraal en Geldfit een aantal communicatiemiddelen ontwikkeld die hier worden aangeboden. Energiefixbedrijven en gemeenten kunnen dit materiaal downloaden.

Inhoud van de toolkit:

  • De  folder ‘Meer grip op je (energie)rekening’. 
    Om achter te laten na een huisbezoek. De folder bestaat uit twee delen. Een deel met energiebesparende tips die samen met Milieu Centraal is ontwikkeld. En een overzicht van mogelijkheden bij behoefte aan hulp bij geldzorgen. De folder is beschikbaar in het Nederlands, Duits, Frans, Turks en Arabisch (vanaf 10 november 2023).
  • De folder ‘Energiebesparende tips’.
    Deze kan gebruikt worden als je inschat dat een folder met daarin ook de verwijzing naar hulp bij geldzorgen weinig toegevoegde waarde heeft.
  • De folder ‘Hulp bij Geldzorgen’
    Mocht je zelf al een folder hebben gericht op energiebesparing en deze graag wil blijven gebruiken, dan kunt je deze aanvullende folder gebruiken om huishoudens te helpen die misschien ook hulp bij geldzorgen nodig hebben.
  • De folder ‘Herkennen & Signaleren’
    Een bewoner kan een gesprek beginnen over financiële zorgen, of een energiefixer ziet duidelijk dat deze problemen er zijn. Het kan dan soms best moeilijk zijn om dit gesprek te voeren en de juiste antwoorden te geven. In deze folder staan diverse tips over hoe u kunt reageren en naar welke instantie u  kunt verwijzen als een bewoner aanvullende vragen heeft over onderwerpen die te maken hebben met geldzorgen.
  • Filmpje ‘Thuis in energiearmoede’ 
    In dit filmpje ‘Thuis in energiearmoede’, gemaakt door Milieu Centraal, vertellen diverse bewoners hoe het is om te leven in (energie)armoede. Ook geven een aantal energiefixers tips over hoe je het gesprek met bewoners goed kunt voeren. Dit filmpje kan benut worden tijdens de opleiding of bijscholing van de medewerkers in je organisatie.
  • Praktijkverhaal energiefixers in Tilburg
    Hierin laat de gemeente Tilburg zien hoe zij de energiefixers (klimaatklussers) inzetten in hun gemeente.
  • Een podcastserie (binnenkort beschikbaar)
    Deze podcasts geven meer inzicht in hoe het is om te leven in energiearmoede. Er worden tips gegeven om het gesprek beter te kunnen voeren en er wordt informatie gegeven over hoe je huishoudens die het zwaar hebben het beste kunt helpen. Deze podcasts kunnen benut worden tijdens de opleiding en bijscholing van de medewerkers in je organisatie. De podcastserie wordt in november 2023 gelanceerd.