Voor voldoende licht, kleur en energiebesparing 40, 60 of 100 Watt. Zo eenvoudig was het vroeger als je een nieuwe lamp wilde kopen. Tegenwoordig sta je voor het schap te puzzelen en weet je niet hoe te kiezen. Op een verpakking staat bv 600 Lumen, 2700Kelvin. Wat koop je dan? En waar op te letten als je die “warme gloeilampen” kleur wil en “60Watt”. We gaan het eenvoudig maken, zodat je een geheugen steuntje hebt.

Als je de hoeveelheid licht van de lamp (is Lumen op de de verpakking) deelt door 10 krijg je ongeveer de “Watt van de gloeilamp”. Dus 600 Lumen is de hoeveelheid licht van een 60Watt Gloeilamp. Gloeilampen kleur is 2700 Kelvin en niet 3000…De laatste geeft koud licht (ook al zeggen ze vaak het tegenovergestelde). Dus delen door 10 en 2700K. Zo simpel is het. En wil je iets meer “flame” zoek dan een lamp rond 2200K.

En nu de besparing bij een gemiddelde van 4 branduren per dag:

aanschaf elektriciteit per jaar levensduur
60 Watt gloeilamp € 1,– € 19,– 1-2 jaar
9,5 Watt ledlamp € 13,– € 3,– 10 jaar

Conclusie: Zelfde kleur, zelfde lichtopbrengst, en binnen het jaar de aanschaf al ruim terugverdient. Vervolgens win je € 16 per jaar, jaar in jaar uit. Dus Ledlamp aanschaffen….en tel uit je winst.

Maar hoe zit het dan met de halogeen spotjes bv in de keuken met fitting GU10 (bajonet)

aanschaf elektriciteit per jaar levensduur
50 Watt halogeen € 3,– € 16,– 2-3 jaar
4 Watt ledlamp € 10,– € 1,30 10 jaar

Conclusie: Zelfde kleur, zelfde lichtopbrengst, en binnen het jaar wordt de aanschaf al ruim terugverdiend. Vervolgens win je € 14,70 per jaar, jaar in jaar uit. Ledlampspotjes aanschaffen… en tel uit je winst. Met 5 spotjes vervangen win je jaar in jaar uit € 75. Is er dan niets op aan te merken? Ja, door het lage vermogen van een ledspot heb je als je die wilt dimmen een nieuwe dimmer nodig. Kosten rond de € 40,–.

FAQ

  • Kan je ledlampen dimmen? Ja, maar dan moet je een dimbare versie van de lamp kopen (ongeveer € 1 in meerprijs).
  • Hoe lang gaan ledlampen mee? Rond 15000 branduren, bij een gemiddelde van 4 uren per dag is dat 10 jaar.
  • Kan ik niet beter spaarlampen kopen? Spaarlampen zijn een hele verbetering tov de gloeilamp. Bedenk wel dat veel spaarlampen een opwarmtijd nodig hebben voordat ze op vol vermogen branden. En spaarlampen die halogeenspotjes vervangen bestaan niet.
  • Zijn er kwaliteitsverschillen in ledlampen? Ja, maar dat kan je niet zien. Koopbon bewaren is belangrijk, voor als een ledlamp eerder kapot gaat dan verwacht. Wel kan je vaak zien hoe efficiënt een ledlamp is. Deze waarde wordt uitgedrukt in de verhouding Lumen per Watt (LM/W), vaak terug te vinden op de verpakking.