Besparen door waterzijdig inregelen van de CV

Afgelopen jaar hebben 26 huishoudens gebruik gemaakt van het waterzijdig inregelen van hun CV. Alle reacties waren positief, want het stoken met de CV is verbeterd en goedkoper geworden. John Visser heeft dit werk voor ons verricht en hij heeft er diverse filmpjes over gemaakt. Kijk hier eens of je wellicht een van jouw problemen herkent.

https://www.youtube.com/c/JohnVissercvoptimalisatie/videos

Met een goed ingestelde cv-installatie valt veel te winnen, zowel in comfort als in een flink lager energieverbruik. Het waterzijdig inregelen kun je bij de aanschaf van een nieuwe ketel laten doen, maar ook achteraf.

Flink besparen met goed afgestelde radiatoren

Het instellen van de radiatoren heet ‘waterzijdig inregelen’. Hierna stroomt door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water die nodig is om de ruimte goed te verwarmen. Waterzijdig inregelen van de cv-ketel verhoogt het comfort in je huis, daarnaast kan dit jouw energiegebruik met 5% tot 15% verlagen. Zet je nu de thermostaat in de woonkamer extra hoog om je werkkamer te verwarmen? Dan is de besparing met waterzijdig inregelen het grootst.

Betere warmteverdeling

Een betere doorstroming van het water in de radiatoren verbetert de warmteafgifte. Ook de warmteverdeling tussen de radiatoren wordt beter. Bij een slechte verdeling zijn bepaalde kamers te warm of te koud vergeleken met de rest van je huis.

Bij het grootste deel van de woningen is de cv-installatie helaas niet goed ingesteld. Dit is onvoordelig, want je verbruikt meer energie en het comfort is lager. Volgens het normeninstituut NEN wordt per jaar door alle slecht ingeregelde installaties het energiegebruik van een stad als Den Haag weggegooid.

Waterzijdig inregelen: bij installatie of achteraf

Vroeger was het normaal dat installateurs het waterzijdig inregelen deden bij het installeren van een nieuwe cv-ketel. Maar installatiebedrijven bieden dit bijna nooit meer aan, waarschijnlijk uit angst om als ‘duur’ gezien te worden. Want het inregelen kost tijd en dus geld. Soms ontbreekt ook simpelweg de kennis.

Vraag bij vervanging van jouw cv-ketel om de installatie waterzijdig te laten inregelen. Is dit bij de installatie niet gebeurd, dan is het vaak ook de moeite waard om dit achteraf te laten doen. Met een goed ingeregelde cv-installatie bespaar je tientjes tot € 100 per jaar.

Subsidie

Met de SEEH-subsidie krijg je € 90 terug als je het verwarmingssysteem waterzijdig laat inregelen door een erkend installateur. Voorwaarde is wel dat je ook 2 isolatiemaatregelen aan je woning laat uitvoeren. Waterzijdig inregelen geldt alleen als aanvullende maatregel in de landelijke subsidieregeling, net als een energieverbruiksmanager of slimme thermostaat.

Zelf doen?

Het installeren van een cv-ketel dient in verband met de veiligheid door een vakkundig installateur te gebeuren. Het waterzijdig inregelen kun je ook door een installateur laten doen. Maar met enige handigheid, een vrije middag en wat gereedschap (waaronder speciale thermometers) kun je het ook zelf. Het meeste werk bij waterzijdig inregelen is het instellen van de radiatoren, zodat ze goed hun warmte afgeven.

 Zo kan je waterzijdig inregelen:

Het regelen van de waterstroom door de radiator doe je met de instelbare radiatorkraan. Dit doe je via de stelschroef in het binnenwerk, niet door aan de knop zelf te draaien. Je kunt dit ook doen via de voetventielen onderaan de radiator in de afvoerleiding, maar dit kan wel verstopping veroorzaken als het cv-water vuil is.

Het doel van waterzijdig inregelen is het verminderen van het verschil in temperatuur. Dit geldt voor de temperatuur van het water van de aanvoerleiding naar de radiator en weer terug naar de cv-ketel. In de ideale situatie is de verhouding tussen retourleiding- en aanvoerleidingtemperatuur 0,8°C, bijvoorbeeld 60°C aanvoer en 48°C retour (48/60 = 0,8).

Hoe verder je het voetventiel dichtdraait (en je de radiator afknijpt), hoe groter het temperatuurverschil wordt. Dan geeft de radiator minder warmte af in die kamer.