Steeds meer publieke laadpalen dankzij samenwerking provincies

Gemeenten die zijn aangesloten bij samenwerkingsverband MRA-Elektrisch hoeven sinds 1 januari 2021 geen eigen bijdrage meer te betalen als ze een laadpaal op de openbare weg laten plaatsen. De groei van het aantal elektrische auto’s is ondanks corona doorgegaan. Laadpalen worden vaker gebruikt en hierdoor stijgt de opbrengst per laadpaal voor de exploitant. Daarom kan de gemeentelijke bijdrage van 250 euro per laadpaal vervallen. In de provincie Utrecht zijn 16 gemeenten van de 26 aangesloten bij MRA-Elektrisch. Lees hier het gehele bericht van de Provincie Utrecht.

Gemeenschapskracht nodig voor realisatie regionale opgaven

Gemeenschapskracht, de energie die vrijkomt als bewoners met elkaar hun talenten en middelen delen voor ontwikkelingen in en voor hun eigen omgeving, is nodig voor het realiseren van de provinciale opgaven. Dat concluderen de deelnemers van het project ‘Vliegwiel van gemeenschapskracht’. Ze roepen daarom de provincie op om de ambities, talenten, tijd en middelen die deze actieve bewoners uit lokale initiatieven te bieden hebben beter te benutten. Gedeputeerde Rob van Muilekom ontving de resultaten van het project uit handen van een brede groep betrokkenen: lokale initiatiefnemers, statenleden, ambtenaren en experts.
 

Zwerfvuil ruimen wordt met de Litterati-app een soort sport

door Karin Verhoef

Zwerfvuil ruimen? Dweilen met de kraan open. Vechten tegen de bierkaai. Dat is zo’n beetje het idee dat je hebt als je hier en daar eens een blikje of plastic zak opraapt. “Morgen ligt het toch weer vol,” zei een passerende automobilist uit zijn open raampje, toen ik onlangs bezig was een berm van rommel te ontdoen. ‘Wat een troep hier’, dacht ik toen ik er langs reed. Op de terugweg kon ik niet nalaten er even met een vuilniszak overheen te gaan. Zo, een stuk beter. Lees verder.

Provincie trekt 8,9 miljoen uit voor aanpak duurzame energie voor iedereen

De provincie Utrecht trekt 8,9 miljoen euro uit voor oplossingen om duurzame energie voor alle inwoners mogelijk te maken. Niet iedereen kan de investeringen voor het verduurzamen van een woning en de energiekosten betalen. Daarom ondersteunt de provincie projecten met expertise en financiering om te experimenteren bij het besparen en opwekken van duurzame energie in bestaande wijken en nieuwbouw. Lees hier het persbericht van 13 november 2020. 
 
Grootste zonnestroominstallatie van Zonnecollectief Lopikerwaard gerealiseerd voor Intratuin IJsselstein

Lees hier het persbericht van 27 oktober 2020

Iedereen moet zijn rol pakken in de energietransitie

Lees hier Rabo & Co 2020, 3e editie

Regentonnen-gekte in Benschop: vijftig euro korting, dus lange rijen bij het tuincentrum

Lees het artikel in het AD van door Karin Verhoef

Duurzaam Lopikerwaard in de prijzen

De prijs voor het beste energie-initiatief in de regio Utrecht 2020 is gevallen op het Zonne-collectief Lopikerwaard. Alle betrokken partijen zijn daar erg trots op. De prijs, € 500,- , zal goed worden besteed. 

Lees hier alles over het project
En lees hier het persbericht