Wat verandert er aan de energieprijzen per 1 januari 2023?

Er gaat in 2023 veel veranderen in jouw energierekening. De overheid probeert met het prijsplafond stroom en gas betaalbaar te houden, maar aan de andere kant stijgen vrijwel alle kosten. Het kan daarom alsnog zo zijn dat je komend jaar meer gaat betalen voor energie.

Hieronder staat een overzicht met de dingen die komend jaar gaan veranderen in de energierekening van jouw huishouden:

1. Er komt een prijsplafond

Er geldt per 1 januari 2023 een prijsplafond op jouw energiekosten. Dat betekent dat je een maximumbedrag betaalt voor:

  • Gas: € 1,45 per m3 tot 1.200 m3
  • Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh

Deze bedragen zijn inclusief energiebelasting en btw. De tarieven gaan helaas wel omhoog. Als je meer verbruikt dan de getallen in het prijsplafond, betaal je voor iedere kWh of m3 de tarieven die staan genoemd in je energiecontract. En, zoals we zien bij de 5 grootste energieleveranciers, gaan die fors omhoog. Het wordt dan ook sterk aangeraden om jouw huidige contract onder de loep te nemen.

2. De Btw gaat omhoog

De btw op alle energiekosten stijgt in 2023 van 9 procent naar 21 procent. Dit betekent dat jouw gehele energierekening volgend jaar duurder wordt, want op alle kosten wordt er btw in rekening gebracht.

3. De energiebelasting stijgt

 De energiebelasting voor gas wordt 10 cent hoger per verbruikte kuub en voor stroom verdubbelt deze zelfs het komend jaar:

Een overzicht van de energiebelastingen:

Energiebelasting

2022

2023

Per m3 gas

49 cent

59 cent

Per kWh stroom

7,3 cent

15 cent

Bedragen inclusief btw

Wat merk je hiervan?

Stel dat je nu 2,50 euro per kuub gas betaalt, inclusief 9 procent btw. Dat wordt dat komend jaar 2,88 euro inclusief 21 procent btw. Jouw energieleverancier moet deze nieuwe energietarieven voor komend jaar tijdig naar jou communiceren.

4. De korting op de energiebelasting gaat omlaag

De vermindering energiebelasting, ook wel heffingskorting genoemd, gaat per 1 januari 2023 aanzienlijk omlaag. Dat is ongunstig voor alle huishoudens in Nederland. In 2022 bedraagt de heffingskorting gemiddeld 784 euro, inclusief btw. Het komend jaar daalt deze heffingskorting naar 597 euro, inclusief 21 procent btw.

5. De netbeheerkosten worden hoger

De netbeheerkosten van een gemiddeld huishouden stijgen volgend jaar tot zo’n 10 euro per maand. Dat laten netbeheerders weten in hun berichtgeving. De stijging per standaard huisaansluiting bij Stedin bedraagt € 10,02 per maand.De transportkosten voor stroom en gas gaan omhoog vanwege de hogere btw en een stijging van de energieprijzen. Ook netbeheerders voelen namelijk de pijn van de hogere energieprijzen. Daarnaast gaan de tarieven omhoog vanwege de hogere inkoopkosten van de landelijke netbeheerder TenneT, die op zijn beurt ook te maken heeft met hogere kosten als gevolg van de inflatie.

6. De vaste leveringskosten vallen hoger uit

Tot slot zien we dat de vrijwel alle energiebedrijven hun vaste leveringskosten (vastrecht) verhogen. Je betaalt komend jaar hiervoor tussen de 1 en 2 euro per maand meer. Hierover ontvang je bericht van jouw energiebedrijf. De vaste leveringskosten hebben betrekking op alles rondom de levering van jouw stroom en gas, zoals bedrijfs- en administratiekosten. Je betaalt ze ongeacht hoeveel stroom en gas je verbruikt. En het prijsplafond heeft hier ook geen effect op. Deze vaste leveringskosten bedragen in 2023 circa 150 euro voor stroom en gas samen.